De mest vanlige løpefeilene som nybegynner

Løping fremstår gjerne som veldig simpelt og rett frem: Det er jo bare å sette den ene foten foran den andre? Likevel er det et par feil mange gjør, spesielt nybegynnere.

Ved å lære mer, og være bevisst på dette, kan du forvente bedre resultater, mindre sjanse for skader og en bedre løpe opplevelse. Du gjør statisk uttøying 

Det er ikke uvanlig å starte økten med et par statiske tøyeøvelser, det er dette mange har blitt lært opp til når de var yngre, kanskje fra gymtimen. 


Undersøkelser (som denne), har påvist at statiske tøyeøvelser der du holder senen spent i 20-30 sekunder, direkte ødelegger hvordan du presterer i treningen din. Du vil faktisk bli mindre spenstig og spretten.


Dynamiske tøyeøvelser som høye kneløft og hælspark er et bedre alternativ. Ingen variasjon i treningen

Dersom du ikke varierer øktene dine, er det raskeste vei til å falle av, miste motivasjonen og ikke nå målene dine. Løper du samme runde, samme distanse eller samme type trening hver økt, sier det seg selv at du vil bli lei.

Husk å variere treningen din, det er ikke bare en type løpetreningen. Prøv intervaller, bakkeløp, fartslek, trapper eller rolig jogging.

Variasjon er nøkkelen til både treningsglede, resultater og motivasjon. Du setter urealistiske mål 

Det er viktig å sette seg mål, for å ha noe jobbe mot når du trener.

Mange glemmer derimot, at målene burde være mulig for deg å oppnå. Vær ærlig med deg selv, og se hvor du er nå - har du ikke trent på mange år, må du faktisk ta hensyn til det.

Sett deg mål som gir deg motivasjon til å trene, ikke som virker skremmende og uoppnåelig, da virker det omvendt.


Du sover for lite

Søvn har svært mye å si for hvordan du presterer på treningen, samt resultatene dine. For at kroppen skal kunne restituere ordentlig, trenger du søvn.

Dropp en ekstra episode av serien du ser på, og pass på at du får 7-8 timer søvn hver natt. Du vil merke forskjellen. Du prøver å sette rekord hver treningsøkt

Kroppen trenger selvsagt å bli presset for at du skal bli bedre og sette nye rekorder, men gjør du dette hver økt, blir du langt mer utsatt for skader. 


Kondisjonen utvikler seg raskere enn styrken i sener, bindevev og og ledd. Så pass på dette. 


Det er dessuten stor sjanse for å miste motivasjonen, hvis du alltid i forkant skal grue deg til en intens og vond økt. Pass på å variere. Løper med mobilen i hånden

Å løpe med enten mobil eller nøkler i hendene er plagsomt, irriterende og begrenser dine resultater på trening. 


Å ha mobilen i en løs lomme eller i hånden er ikke løsningen. Mange opplever også at løpebelter samt løpearmbånd hopper opp og ned, gnisser og beveger seg når du løper. Det siste du ønsker er noe som beveger og hopper rundt, det blir irriterende i lengden.

Vi utviklet Sportly Vesten, for å kunne løpe med mobil, nøkler, bankkort og mer - uten noe frustrasjon.

Les mer om Sportly Vesten. Oppsummert: 

  • Du gjør statisk uttøying 
  • Ingen variasjon i treningen
  • Du setter urealistiske mål 
  • Du sover for lite
  • Du prøver å sette rekord hver treningsøkt
  • Løper med mobilen i hånden

Les mer om Sportly Vesten. 


Vi håper du lærte noe du kan ta med deg videre i din trening, for å unngå skader, oppleve bedre resultater og mer løpeglede. Lykke til!