Styrketrening for løpere

Mange løpere fokuserer utelukkende på løpetreningen sin, og glemmer eller er ikke klar over hvor viktig det er å variere, og implementere andre typer trening. 


Styrketrening for løpere, kan utgjøre en større forskjell enn mange tror. Økt muskelstyrke vil være til nytte for din prestasjon, samt redusere sjansen for skader. Løpingen blir rett og slett bedre av å trene litt styrke, spesielt på bein og kjerne. 


Som løper bør du ha fokus på styrketrening for de største muskelgruppene i kroppen. Du velger selv hvordan du ønsker å gjennomføre treningen, enten du velger å gjøre det med vekter, og færre repetisjoner, eller uten vekter og mer repetisjoner, her kan du også variere og det kommer ofte an på hva utstyr du har tilgjengelig. Det finnes ingen fasit for hva som er “best”. 


Her kommer et par tips til gode styrkeøvelser for deg som løper, som fokuserer på store viktige muskler: 


  • Knebøy: En god styrkeøvelse som utfordrer musklene i store deler av kroppen. Kan utføres uten utstyr, med strikk eller ekstra vekt. 

  • Tåhev: Øvelsen trener hovedsakelig leggene, og er en flott øvelse for løpere. 

  • Bulgarsk utfall: En tung, krevende øvelse som gjør at hele underkroppen må jobbe. Prøv deg frem med og uten ekstra vekt. 

  • Planke: En øvelse som utfordrer kjernen, som kan gjøres med mange ulike variasjoner. Prøv deg frem, og varier gjerne mellom vanlig planke, og sideplanke. 

  • Armhevninger: En tung øvelse som setter i gang muskler i store deler av kroppen. I denne øvelsen får du trent overkroppen, samt kjerne. Prøv deg frem med ulike variasjoner.

  • Hofteløft: En super øvelse for alle, som kan gjennomføres både med og uten ekstra vekt, på en fot som trener kjerne, bekkenbunn, sete, hofteleddsbøyerne og lår. 


Prøv deg frem med disse øvelsene, og lag et program som passer for deg og din treningshverdag som også utfordrer deg. Prøv å gjennomføre 1-2 styrkeøkter i uken. 


Lykke til!