Slik starter du å løpe som nybegynner

Å komme seg over dørstokkmila og faktisk komme i gang, er for mange vanskelig. Spesielt om du ikke har løpt mye, og er usikker på hvordan du skal gå fram, hva som er best for deg og hvordan du får fremgang.


I denne artikkelen, vil du ikke få et program å følge, da vi tror dette ikke er det viktigste. Når du starter, er det ikke et must å følge et program. Det viktigste er å komme seg ut, gjøre sitt beste og skape en god rutine. Vi vil i denne artikkelen gi deg et par viktige punkter å huske på, for å oppleve mest mulig løpeglede, samt hva som er viktig å huske på. Ikke sett for store forventninger til seg selv 

En viktig ting for å bli i bedre form og nå sine treningsmål er å innse hvor du er nå. Er det mange år siden sist du jogget eller løp, kan du ikke forvente å være i toppform på noen uker.

Vi tror det er viktig å ha store mål og ambisjoner, men ikke la disse jobbe mot deg. Alt er bedre enn ingenting, og i starten handler det mer om å skape en god rutine å jogge/løpe et par ganger i uken. Hvor langt eller hvor fort, er ikke det viktigste. Du har uansett gjort mer enn dersom du satt på sofaen!

 


Begynn med lav intensitet og rolig tempo

I starten kan selv en 15 minutter lang joggetur, virke uutholdelig lang. Det er normalt. Start med å kombinere rask gange, og jogging. Jogg i noen minutter, gå i noen minutter. For eksempel kan du jogge i 4 minutter, gå i 2 minutter og repetere. Eventuelt kan du prøve å jogge når du er flatt eller nedoverbakke, og gå raskt opp motbakker. 

 

 

Husk nok hvile 

Selv om du blir revet med, er det viktig å huske nok hvile. Om du ikke er vandt med mye trening og løping, holder det kanskje med 2 økter i uken.

Det viktigste her er å kjenne på kroppen. Start heller rolig, enn å gå fullt ut, også klarer du ikke mer etter noen uker. Husk at dette er noe du skal holde på med lenge, i mange år - ikke noen uker.

Lytt til kroppen, og start rolig. Etterhvert som du har løpt litt, kan du begynne å prøve å løpe lengre, og oftere. Kostholdet og søvn er også en viktig del av restitusjonen. 

 

 

Varierer underlaget

Å løpe kun for asfalt kan for mange være veldig belastende. Prøv å varier underlaget, slik at du får variasjon: Løp på stier, grusveier og på tredemølle, ikke bare for asfalt.

Noen opplever at det går fint å løpe på asfalt mye, mens for andre blir det en stor belastning. Lytt til kroppen, og varier underlaget.

Som ny, kan det også påføre kroppen en ekstra belastning, da kroppen ikke er vandt til så mye hard asfalt. Finn ut hva som funker best for deg. Husk gode sko! 

 

 

Sett deg mål som motiverer

Når regnet kommer, kulden kommer og det frister mest å sitte inne under teppet foran TVen, er det viktig å ha en grunn til å komme seg ut å løpe. Sett deg mål, og finn ditt hvorfor.

Å sette seg mål som motiverer, gir deg en grunn til å fortsette, selv når motivasjonen er på det laveste. Finn ut hva som virkelig får kroppen til å krible dersom du hadde fått til: Kanskje det er å løpe 5km, 10km eller et halvmaraton? 


Sett deg et realistisk mål som bare virker skremmende, og en dato for når du ønsker å gjennomføre. 

 

 

Løp med noen andre

Å løpe med noen andre, kan gi deg enda en grunn til å komme seg ut når du egentlig ikke har lyst. Løper du med noen andre, har du en avtale og noen som venter på deg. Sett noen mål sammen, tren sammen og ha det gøy.

Her er det viktig at de du løper med, er på omtrent samme nivå som deg - slik at det ikke bare er demotiverende - men at dere kan heie hverandre opp og løpe i omtrent samme tempo.

Det blir også mer sosialt, og man får ikke stemmen i hodet hele tiden som ber deg om å stoppe når du er andpusten. Send en melding til en venn og inviter de med!Bonustips: Sportly Vesten! 

Skal du ut å løpe, er selvsagt mobilen med, enten det er til å høre musikk, svare meldinger eller sjekke ruten.

Vi var lei av å ha mobilen i hånden, i et plagsomt løpebelte eller et gnissende armbånd. Vi skapte Sportly Vesten: Løpevesten for deg som jogger eller løper.

 

Les mer og bestill Sportly Vesten i dag. 

 

Oppsummert: 

 • Ikke sett for store forventninger til deg selv 
 • Begynn med lav intensitet og rolig tempo
 • Husk nok hvile 
 • Varierer underlaget
 • Sett deg mål som motiverer 
 • Løp med noen andre
 •  

  Les mer og bestill Sportly Vesten i dag.


  Lykke til med løpingen!